Nederlands Franšais Deutsch English
Monumentale Kerken Antwerpen : behoud, beheer, ontsluiting en evenementen.

Agenda

Actualiteit
 • 07/04/2015

  Nieuwe MKA-coördinator aangesteld 2015

  Begin maart werd Lisa Holsbeek aangesteld als MKA-co÷rdinator. Lisa Holsbeek is kunsthistorica van opleiding en verleende voordien haar samenwerking aan de Stedelijke Musea Mechelen. Zij fungeerde onder meer als curator en co÷rdinator voor de tentoonstelling ĹVergeten Juweeltjes - Geschenken voor Mariaĺ in de O.-L.-V. van Hanswijkbasiliek te Mechelen.
  Zij volgt dhr. Guus van den Hout op die sinds maart 2014 deze functie uitoefende.

 • 31/03/2014

  Nieuwe MKA-coördinator aangesteld 2014

  Half maart werd Guus van den Hout aangesteld als MKA-co÷rdinator. Hij volgt Claire Baisier op die sinds april 2006 deze functie bekleedde.

  Lire plus
 • 21/01/2014

  Vacature MKA-coördinator

  De vzw MKA is op zoek naar een co÷rdinator met een hart voor kerkelijk erfgoed en zin om bij te dragen aan de boeiende werking van de vzw Monumentale Kerken Antwerpen. Hij/zij zal instaan voor het dagelijkse beleid van de organisatie, de co÷rdinatie en professionalisering van de reeds bestaande en nog op te richten vrijwilligersteams en de opvolging van erfgoedprojecten en evenementen rond de Monumentale Kerken.

  Lire plus
 • 17/01/2014

  Stijgend aantal bezoekers in 2013

  In 2013 bezochten 625.836 bezoekers de vijf monumentale kerken, ondanks de sluiting van de Sint-Jacobskerk voor ingrijpende renovatiewerken (electriciteit, verwarming, schilderwerken). Het betekent toch nog een lichte stijging van 1%. De grootste publiekstrekker is nog steeds de Kathedraal met 282.954 bezoekers, op de voet gevolgd door de Sint-Carolus Borromeuskerk met 243.686 bezoekers. Beide kerken zijn ook het hele jaar door open voor toeristisch bezoek. De Sint-Pauluskerk kende een mooie stijging van bijna 10% met 83.869 bezoekers. Veel toeristen op weg naar of van het MAS lopen er langs.

 • 17/10/2013

  Gerestaureerde glasramen Sint-Jacobskerk te zien in Rubenianum

  Op dinsdag 15 oktober 2013 opende het Rubenianum de deuren voor een toonmoment van twee panelen van de historische gebrandschilderde glas-in-loodramen uit de Sint-Jacobskerk. De glasramen werden in december 2010 gedemonteerd en overgebracht naar het atelier van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) voor uitgebreid onderzoek. De werkwijze en belangrijke resultaten van dit onderzoek werden door de onderzoekers toegelicht. Nog tot 22 oktober kan iedereen deze unieke stukken van dichtbij bewonderen in het Rubenianum. Daarna worden ze teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek in de Sint-Jacobskerk.

  Lire plusIdentificatie