Organisatie
Nederlands Franšais Deutsch English
De vzw Monumentale Kerken Antwerpen (MKA) werd in 2005 opgericht als aanspreekpunt en samenwerkingsverband van vijf kerken, gelegen in het historisch centrum van Antwerpen.

  • De Algemene Vergadering bestaat uit 15 leden, met name de voorzitter van de kerkfabriek van elk der vijf deelnemende kerken, de pastoor en de verantwoordelijken van de publiekswerking.
  • De Raad van Bestuur bestaat uit vijf leden benoemd door de Algemene Vergadering.
  • Het dagelijks bestuur wordt overgedragen aan een directeur. 

De oprichting van de vereniging was een nieuwe, beslissende stap in de samenwerking die tussen de kerken in de voorbije jaren was gegroeid met de steun van de Erfgoedcel Antwerpen.

 

Op initiatief van Schepen Philip Heylen, werd in 2005 een werkgroep opgericht met de topambtenaren van de Musea en van de Erfgoedcel van de Stad Antwerpen én van het Departement Cultuur en de Dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen - samen met het MKA bestuur. Respectvol en productief overleg in de werkgroep heeft geleid tot een samenwerkingsovereenkomst tussen de drie partners. De eerste resultaten van deze samenwerking zijn:

  • de aanstelling van een coördinator - een primeur in Vlaanderen - en
  • de productie van een viertalige folder.

De Monumentale Kerken hebben ook een waardevol aanbod in deze samenwerking aan te bieden aan Stad en Provincie. Er zijn de indrukwekkende kerkgebouwen, alle vijf bijna volledig gerestaureerd en op wandelafstand van elkaar. Er is een uitzonderlijk kunstpatrimonium, sterk gemarkeerd door de 17e eeuw met de generatie van Rubens, Van Dyck, Jordaens, en complementair aan de rijke Musea in deze stad (het Rubenshuis, het Museum Plantin-Moretus, het Rockoxhuis, het Museum van Schone Kunsten). Er zijn jaar-in, jaar-uit een 500.000-tal bezoekers uit binnen- en buitenland, een aantal dat naar Vlaamse normen uitzonderlijk is voor cultuurhistorische sites.

 

Maar deze vijf kerken zijn en blijven eerst en vooral plaatsen van eredienst en van gebed, en geen musea. Dit is hun kerntaak, en dat willen zij ook uitdrukkelijk gerespecteerd zien.
(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS