Beschrijving
Nederlands Franšais Deutsch English
De Sint-Paulus hoort ongetwijfeld tot de vaste waarden van Antwerpen. Zij straalt een heel eigen en onweerstaanbare charme uit. In Antwerpen is ‘Sint-Paulus' een begrip, en dit dankzij het geweldige artistieke patrimonium, de stille pittoreske calvarieberg, de romantiek van het oude kloostercomplex, de glorie van de plechtige orkestmissen, maar toch ook aan haar ligging als een goedgeankerde baken in het aloude schipperskwartier. Hier viert de barok hoogtij! Schilderijen van de grootste Antwerpse meesters hangen broederlijk naast mekaar in hun natuurlijke biotoop. Rubens, van Dyck, Teniers, Jordaens, Francken, ze illustreren schitterend het grote verhaal dat hier elke zondag wordt herdacht en gevierd in liturgie. Wie hier ooit een orkestmis mee beleeft, ervaart een diepte die geen enkel museum kan bieden.


Geschiedenis
Eens was dit bedehuis van de dominicanen de ziel van een machtig kloostercomplex, trefpunt van geleerden, kunstenaars en groten der aarde, nu staat ze hier als een cultureel monument, een toeristische trekpleister, maar misschien vooral als een spirituele baken, een plaats van stilte en bezinning in de grootstad. Hun patroonheilige Paulus indachtig gingen de (...) (Meer...)
Het monument
Wie wandelt door de oude stad, richting schipperskwartier ziet de lantaarntoren van Sint-Pauluskerk plots opdoemen tussen de daken om even later weer mysterieus uit het gezichtsveld te verdwijnen. Het heeft iets van de ster die de koningen de weg wees... De toren blijft wenken, volg maar... Wie de kerk betreedt wordt getroffen door het (...) (Meer...)
Het erfgoed
In de Sint-Pauluskerk is het barokke interieur wonderlijk verzoend met het gotische gebouw. Speelse barok en strakke gotiek leven harmonisch naast elkaar. Geen enkel stuk treedt individueel op de voorgrond, alles is geïntegreerd in een evenwichtig geheel. De Antwerpse beeldhouwers en schilders hebben in de Sint-Pauluskerk een ensemble geschapen dat (...) (Meer...)


(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS