Beschrijving
Nederlands Franšais Deutsch English
Een kathedraal staat nooit alleen. Door secularisatie en moderne urbanisatie vergeten we dat vele maatschappelijke functies vroeger enkel vanuit de kerk bediend werden. Er was de zorg voor studie in de Papenschool, de zorg voor de zang in het Choraelhuys, de zorg voor de armen aan de Tafel van de Heilige Geest, voor de zieken in het O.-L.-Vrouweziekenhuis, en ook voor overledenen op de kerkhoven, nu o.m. de Groenplaats. Later volgden nog het bisschoppelijk paleis, een openbare bibliotheek en het diocesaan seminarie. Wanneer op een zomerse maandagavond de beiaard speelt, beleef je hoezeer deze kerk mee opgenomen blijft in haar omgeving en in het echte stadsgewoel.


Geschiedenis
De geschiedenis van de grootste gotische kerk der Nederlanden vangt aan in 1124. Een oude kapel hier werd toen parochiekerk, hetgeen resulteerde in een respectabele kerk in Romaanse stijl. Op haar beurt zou die vanaf 1352 vervangen worden door de huidige gotische kerk. 170 Jaar zou het duren vooraleer deze in de huidige vorm (...) (Meer...)
Het monument
De unieke elegante Onze-Lieve-Vrouwetoren is hét symbool van Antwerpen en blijft de trots van alle Sinjoren. De bouw van de kerk bereikte er in 1518 echt zijn ‘hoogtepunt' mee: 123 m. Je houdt het niet voor mogelijk hoe een stoere torenbasis zich zo kan laten meeslepen om uiteindelijk in de lucht a.h.w. op te lossen: een echte wegwijzer naar de (...) (Meer...)
Het erfgoed
De kathedraal huisvest tal van bezienswaardigheden, waaronder de verbluffende preekstoel (Michiel van der Voort, 1713) die de christelijke boodschap aan de vier werelddelen predikt. Zelfs vogels en eekhoorntjes luisteren mee. Misschien mag ook de weergaloze schoonheid van deze kathedraal met meer overtuiging aan de wereld verkondigd (...) (Meer...)
De highlights
De Kathedraal is vooral bekend om de schilderijen van Rubens zoals ‘De kruisoprichting' en ‘De kruisafneming', meeslepende toneelscènes die de toeschouwer uitnodigen om het drama van Jezus' lijden en sterven opnieuw mee te beleven. Geen ‘art pour l'art' dus deze wereldberoemde creaties van Rubens met hun schitterend coloriet (Meer...)


(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS