Sint-Carolus Borromeuskerk
Nederlands Franšais Deutsch English
‘Een hemel op aarde', ‘het achtste wereldwonder'... Men kwam in de 17de eeuw woorden te kort voor deze kerk die op een Italiaanse piazza lijkt te staan. Ze werd gebouwd (1615-21) in volle Contrareformatie, voor en door de jezuïeten. Peter Paul Rubens had als schilder-decorateur-architect een hand in de toren, de voorgevel, het hoogaltaar, het plafondstucwerk en de Houtappel- of Mariakapel. Dit is dé barokke en dé Rubenskerk in de Nederlanden, ook al vernielde een brand zijn 39 plafondschilderingen. Verrassend: je vindt er een bijzonder rijk kantmuseum.


Organigram
Kerkfabriek   De Sint-Carolus Borromeuskerk wordt beheerd door een kerkfabriek, een autonome openbare instelling die de materiële middelen beheert die nodig zijn voor de uitoefening van de eredienst in de parochie, onder toezicht van de kerkelijke en burgerlijke overheid, met name de bisschop (...) (Meer...)
Beschrijving
Al heeft deze beroemde jezuïetenkerk in de loop der tijden veel van haar artistiek decorum verloren, zij blijft een ware kunsttempel. De Sint-Carolus Borromeuskerk geldt als een schoolvoorbeeld van kerkelijke barokbouwkunst. Zij is ook de kerk van Rubens bij uitstek, die er niet alleen duchtig voor gepenseeld heeft, maar er evenzeer ontwerper was voor (...) (Meer...)
Praktische info
Hoofdingang Hendrik Conscienceplein - B 2000 Antwerpen   Eucharistieviering zo en feest: 11.30 u (‘artiestenmis') en 17.00u (parochiemis met Sant'Egidio).   Gebed met Sant'EgidioAvondgebed: maandag tot vrijdag om 20 uur. Jongerengebed: elke vrijdag om 20 (Meer...)
Publicaties
Rudi Mannaerts, Een sleutel voor de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen, voorheen de Sint-Ignatiuskerk van de jezuïeten. Didactische syllabus, 2002 (nl). E.H. F. Huybrechs, Kunst in de St.- Caroluskerk.  Een mooi geïllustreerde uitgave over de kerk. Samenstelling en foto's door A. De Belder (N, F, (...) (Meer...)
Rondleiding (reservatie)
voor individuele bezoekers ma-za: doorlopend tussen 10 en 12.30 uur en tussen 14 en 17 uur rondleidingen verzorgd door de gidsen van de Onthaalgroep van TOPA, onder het motto: ‘Kunst zien: meer dan één ogen-blik' gratis voor groepen Reservatie: e-mail (Meer...)
Openbaar vervoer
Trein   Centraal Station   Tram   2, 3, 9, 15 (station Groenplaats)              10, 11 (halte Melkmarkt)             7 (halte Minderbroedersrui)     (...) (Meer...)
In de omgeving
Rockoxhuis Op 250 meter van de Sint-Carolus Borromeuskerk, via de Wijngaardbrug (naar rechts), de Minderbroedersrui (naar links) en de Keizerstraat (naar rechts) ...   Het Rockoxhuis is de 17de-eeuwse patriciërswoning van burgemeester Nicolaas Rockox (1560-1640). Hij heeft zijn roem grotendeels te danken aan (...) (Meer...)
Logies/hotels
Wordt verwacht ...  Hotels die hier graag worden vernoemd kunnen contact opnemen met de MKA-coördinator (zie (...) (Meer...)


(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS