Sint-Andrieskerk
Nederlands Franšais Deutsch English
In wat een volkse buurt was - nu de wijk van mode en antiquairs -, verrees begin 16de eeuw dankzij de paters augustijnen deze laatgotische kerk. Ze heeft een bewogen geschiedenis. Binnen voert de barok het hoge woord, dankzij de barokke altaren en enkele prachtige kunstwerken uit de 17de eeuw. Uitschieters zijn het monument voor de Schotse koningin Mary Stuart, het hoogaltaar uit de verdwenen abdijkerk van Hemiksem en de theatrale preekstoel. In wat Rubens' eerste parochiekerk was, prijkt ook een werk van zijn leermeester Otto van Veen.


Organigram
Kerkfabriek De Sint-Andrieskerk wordt beheerd door een kerkfabriek, een autonome openbare instelling die de materiële middelen beheert die nodig zijn voor de uitoefening van de eredienst in de parochie, onder toezicht van de kerkelijke en burgerlijke overheid, met name de bisschop en de gemeente. Het beheer van de (...) (Meer...)
Beschrijving
Van de monumentale kerken is ‘Sint-Andries' wel de minst gekende. Toch weet deze volkse kerk zonder pretentie menig bezoeker te verrassen met enkele toppers van het Antwerpse kunstpatrimonium. Zeker voor een bezoeker met tijd heeft zij heel wat in petto. Het is hier een oase van een rustige, ongedwongen sfeer. En dat is mede te danken aan de (...) (Meer...)
Restauratieprojecten
De Sint-Andrieskerk heeft een actief beleid betreffende de conservatie en de restauratie van het roerend erfgoed.  Zo worden er jaarlijks één of meerdere dossiers opgestart, meestal met de financiële ondersteuning vanwege de overheid - Provincie Antwerpen en Agentschap Onroerend Erfgoed - evenals door (...) (Meer...)
Praktische info
Hoofdingang Waaistraat 5 - B 2000 Antwerpen   Eucharistieviering zo en feest: 10.30 u, 19.30 u   Sint-Ritadevotie en Rozenkrans elke donderdag om 15.00u    Biechtgelegenheid op aanvraag   (...) (Meer...)
Publicaties
Rudi Mannaerts, Een sleutel voor de Sint-Andrieskerk te Antwerpen, Antwerpen, 2005. Bart Goovaerts, Sint-Andrieskerk te Antwerpen, Antwerpen, 1979. Het verhaal van een garderobe, tent.cat., Antwerpen, 1995. Anders gekleed, anders gedragen. Drie Antwerpse Kerken openen hun (...) (Meer...)
Rondleidingen
Voor individuele bezoekers: 1 mei- 30 september: elke zondag om 15 uur. Gratis, geen reservatie mogelijk Voor groepen: VZW Sint-Andries 2000, e-mail: sint-andrieskerk@topa.be Dienst voor Toerisme, tel. 03 232 01 03 Pastoor E.H. Rudi Mannaerts, (...) (Meer...)
Virtuele rondleidingen
Klik op deze link voor een schitterende virtuele rondleiding van de Sint-Andrieskerk op 360° dankzij een Poolse fotograaf... (zie: (Meer...)
Openbaar vervoer
Trein   Centraal Station   Tram   2, 3, 5, 15 (halte premetro Groenplaats)             4, 8 (halte Th. Van Rijswijckplaats)   Bus      6, 34 (...) (Meer...)
In de omgeving
ModeMuseum - MoMu   Op 270 meter van de Sint-Andrieskerk, via de Augustijnenstraat (naar rechts) en de Nationalestraat (naar links) ...     Het ModeMuseum van de Provincie Antwerpen combineert een hedendaagse met een historische collectie en is de spil van de Modenatie met de Modeacademie en het Flanders Fashion (...) (Meer...)
Logies/hotels
Hotel 't Sandt ****Het Zand 17-192000 AntwerpenTel. +32 (0)3 232 93 90Fax +32 (0)3 232 56 13info@hotel-sandt.beHotel 't Sandt ligt in de oude Antwerpse stadskern. Het gebouw is een geklasseerd monument in neorococo Louis-Philippe stijl, dat volledig is gerenoveerd. Op wandelafstand van de (...) (Meer...)


(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS