Het erfgoed
Nederlands Franšais Deutsch English
O.-L.-Vrouw van Bijstand en Victorie
Ook moderne kunst is welkom in de Sint-Andrieskerk. Het eeuwenoude Madonnabeeld van de broederschap van Bijstand en Victorie kreeg in het jaar 2001 een nieuwe outfit van Ann Demeulemeester.

 

Hoofdaltaar
Ongetwijfeld gaat het hoofdaltaar met de meeste aandacht lopen. Ook zonder Rubens' coloriet voldoet dit kunstwerk (W.I. Kerricx, 1729) ruimschoots aan de dynamische aspiraties van de barok. De losse driedimensionale beeldengroep leent er zich immers goed toe om van de ten-hemel-opneming van Maria een live-optreden te maken.

Preekstoel
De blikvanger bij uitstek is wel de wondermooie preekstoel, het meesterlijke ensceneringswerk van J.-B. Van Hool en J.-F. Van Geel (1821). Het verbeeldt in levende lijve de roeping van de patroonheilige Andreas en diens broer-apostel Petrus. Het evangelie (Mt.4,18-20) getrouw, worden beide vissers te midden van hun werk door Jezus aangesproken en weggeroepen om Hem te volgen en voortaan "mensenvisser" te zijn. Zonder dralen, maar nog vol verbazing over zo'n oproep verlaten zij hun netten. Verbluffend is de realistische weergave van de personages, hun vangst en hun werkmateriaal (netten inclusief !) en dat in een onovertroffen naturalistisch toneeldecor van rotspartijen en plantengroei. Artistiek gezien kan Jezus moeilijk nog dichter bij de mensen staan dan hier...

Mary Stuart
Andere meesterwerken zijn o.m.: het monument van de katholieke Schotse koningin Mary Stuart (1542-1587), door haar tegenstreefster Elisabeth ter dood gebracht, maar door toedoen van haar hofdames hier toch nog niet dood-gezwegen.

36 Heiligen
En wat de meeste mensen hier ter harte gaat: het zilveren reliekschrijn van de 36 Heiligen.

 

‘Ongekend is onbemind' geldt zeker voor de verborgen schatten van de Sint-Andrieskerk.
(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS