Geschiedenis
Nederlands Franšais Deutsch English
Eens was dit bedehuis van de dominicanen de ziel van een machtig kloostercomplex, trefpunt van geleerden, kunstenaars en groten der aarde, nu staat ze hier als een cultureel monument, een toeristische trekpleister, maar misschien vooral als een spirituele baken, een plaats van stilte en bezinning in de grootstad. Hun patroonheilige Paulus indachtig gingen de predikheren van hier op tocht in eigen stad en omstreken, en in de 17de eeuw evenzeer in de door de protestanten beheerste gebieden in Noord-Europa. Indachtig hun devies, zoals op het hoofdaltaar geschreven staat, gingen ze verkondigen ‘in geloof en in waarheid'.

 

In 1276 werd een eerste kerkje ingewijd. In de 16de eeuw werd er overgegaan tot de bouw van een grotere kerk, die trouwens ook hoger gelegen moest zijn om geen (zij het toen nog zuiver) Scheldewater over de vloer te krijgen. Na trouw alle troebelen van de 16de eeuw doorstaan te hebben, kon men aan de nog gotische uitbouw verderwerken. Niet voor niets wordt ‘Sint-Paulus' getypeerd als "een barokjuweel in een gotisch schrijn"; het barokke meubilair is er wonderlijk verzoend met de gotische architectuur.

Bij de afschaffing van het klooster door de Fransen in 1796 slaagde prior Peltiers erin het terug te kopen. De kerk werd door de Stad aangekocht als nieuwe parochiekerk. In 1968 teisterde een brandramp het hele complex. De hoogdringende restauratie liet maar al te lang op zich wachten. Pas na 20 jaar kwam er een nieuw dak op. Aan deze lijdensweg komt nu een einde. De restauratiewerken zijn bijna achter de rug, tot opluchting van velen.
(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS