Monumentale Kerken van Antwerpen
Nederlands Franšais Deutsch English
Welkom in de Monumentale Kerken van Antwerpen!


De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Jacobskerk en Sint-Pauluskerk zijn beladen met geschiedenis, en toch heeft elk een specifiek karakter. Elk van hen nodigt u uit om er op verkenning te gaan. Ze zijn allemaal gesitueerd op loopafstand van elkaar in het historisch centrum van de stad Antwerpen. Wees ervan overtuigd: je zal meer dan eens verbaasd staan....


Sint-Pauluskerk
Op een boogscheut van de Schelde staat dit ‘barok juweel in een gotisch schrijn'. De voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1571 is een streling voor het oog: de prachtige barokaltaren, het sublieme meubilair, het belangrijke orgel, de meer dan 200 beelden en meer dan 50 schilderijen, met daarbij een suite van 15 werken van Jordaens, Rubens, Teniers, Van Balen, Van Dyck... Ze (...) (Meer...)
Sint-Jacobskerk
‘Sint-Jacob' is nog steeds de Antwerpse startplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De laatgotische kerk (ca. 1506-1656) heeft een overweldigende barokke aankleding met 23 altaren - een feest van marmer - en bezit een grootse kunstcollectie met namen als Jordaens, Rubens, Van Balen en de grafkapel van Peter Paul Rubens. Zijn parochiekerk- het Rubenshuis ligt op zowat (...) (Meer...)
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
De trots van Antwerpen is de grootste gotische kerk van de Nederlanden. Ze werd in 1521 voltooid, na zowat 170 jaar bouwen. Haar noordertoren (123 m), een ‘kantwerk in steen', beheerst nog steeds de skyline. Binnen brengt de uitdijende ruimte je in een andere dimensie. Wat we vandaag zien, is deels barok, deels neogotisch (uit de 19de eeuw). Vier werken van Peter Paul Rubens zijn er te (...) (Meer...)
Sint-Carolus Borromeuskerk
‘Een hemel op aarde', ‘het achtste wereldwonder'... Men kwam in de 17de eeuw woorden te kort voor deze kerk die op een Italiaanse piazza lijkt te staan. Ze werd gebouwd (1615-21) in volle Contrareformatie, voor en door de jezuïeten. Peter Paul Rubens had als schilder-decorateur-architect een hand in de toren, de voorgevel, het hoogaltaar, het plafondstucwerk en de (...) (Meer...)
Sint-Andrieskerk
In wat een volkse buurt was - nu de wijk van mode en antiquairs -, verrees begin 16de eeuw dankzij de paters augustijnen deze laatgotische kerk. Ze heeft een bewogen geschiedenis. Binnen voert de barok het hoge woord, dankzij de barokke altaren en enkele prachtige kunstwerken uit de 17de eeuw. Uitschieters zijn het monument voor de Schotse koningin Mary Stuart, het hoogaltaar uit de verdwenen (...) (Meer...)


(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS