Persmededelingen
Nederlands Français Deutsch English
 

 

 

 

 

 

07-04-2011: MKA wint een Europa Nostra-prijs

 

De 27 winnaars van de EU-prijs voor cultureel erfgoed van 2011 werden op 7 april 2011 bekendgemaakt door de Europese Commissie en Europa Nostra. De prijzen werden op 10 juni in het Concertgebouw van Amsterdam uitgereikt. De winnaars zijn gekozen uit bijna 140 ingediende projecten uit 31 landen. De uiteindelijke keuze is gemaakt door een jury van onafhankelijke deskundigen uit heel Europa. De vzw Monumentale Kerken Anwerpen is één van de zeven winnaars in categorie 4 - Onderwijs, opleiding en bewustmaking. Meer info op www.europanostra.org.

Voorzitter Walter Vrinssen en secretaris Marnix Van Herzeele namen de trofee in ontvangst.

 

10 juni 2011, Het Concertgebouw, Amsterdam. Foto's: Ruben Renaud 

 

 

13-10-2008: eindmoment ECCE - Eerstehulp bij Calamiteiten van Cultureel Erfgoed

 

Het afgelopen jaar werkten 32 erfgoedorganisaties in Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen in netwerkverband aan een calamiteitenplan voor de eigen organisatie. Het resultaat: 32 duidelijke en concrete actieplannen om calamiteiten te voorkomen of, in het slechtste geval, om de schade te beperken. Een permanent netwerk verzekert de blijvende samenwerking op vlak van preventieplanning en onderlinge hulpverlening. Het project kreeg de naam ‘ECCE!', afkorting van Eerste hulp bij Calamiteiten van Cultureel Erfgoed en Latijn voor ‘hier ben ik!'. Voor Antwerpen gebeurde het officiële eindmoment op 13 oktober 2008 in de Sint-Pauluskerk. De veiligheidsverantwoordelijken van de vijf Monumentale Kerken Antwerpen ontvingen een attest uit handen van gouverneur Cathy Berx.

 

download hier Lien externe het volledige persbericht.

 

 

30-07-2008: nieuwe bezoekersgidsen voor de Monumentale Kerken Antwerpen

 

De vzw Monumentale Kerken Antwerpen lanceert gloednieuwe bezoekersgidsen voor de Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Jacobskerk en Sint-Pauluskerk, in dezelfde reeks als de reeds bestaande bezoekersgids van de Kathedraal. De reeks wordt uitgegeven door Blondé Art International (BAI). Vier talen zijn bij aanvang voorzien: Nederlands, Frans, Duits en Engels.

 

Het is een laagdrempelige bezoekersgids waarin bezoekers beknopte basisinformatie vinden over de belangrijkste bezienswaardigheden. Het geeft de bezoekers die voor het eerst de kerken bezoeken algemene informatie, een historische schets en een overzicht van de tien à vijftien belangrijkste kunstwerken, met cijfers aangeduid op een grondplan op de coverflap. De bezoekersgids maakt deel uit van een campagne tot uitbouw van een duidelijk gezamenlijk profiel van de Monumentale Kerken Antwerpen.

 

De productie van een viertalige folder die gratis wordt uitgedeeld, was al een eerste stap. Met de nieuwe bezoekersgidsen krijgt de bezoeker uit binnen- en buitenland nu ook interessante informatie over de belangrijkste kunstwerken in elk van de vijf kerken. Want de Monumentale Kerken Antwerpen hebben een waardevol aanbod. Er zijn de indrukwekkende kerkgebouwen, alle vijf bijna volledig gerestaureerd en op een wandelafstand van elkaar. Maar er is een uitzonderlijk kunstpatrimonium, sterk gemarkeerd door de 17de eeuw met de generatie van Rubens, Van Dyck, Jordaens, en complementair aan de rijke Musea in deze stad (het Rubenshuis, het Museum Plantin-Moretus, het Rockoxhuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen).

 

download hier Lien externe het volledige persbericht.

 

 

29-05-2007: Beeldenroute

 

Door de makers van de succesvolle Topstukkenroute wordt vanaf 2007 een exclusieve Beeldenroute voorzien langs de mooiste volplastische beelden die in de monumentale kerken van Antwerpen te vinden zijn. Op een uiterst realistische wijze drukken deze prachtige beelden in marmer of hout emoties uit zoals moederliefde, berouw, angst, pijn, vertrouwen, .... De getoonde beelden dateren vooral uit de 17de, 18de, 19de eeuw en werden gebeeldhouwd door beroemde Antwerpse kunstenaars zoals de familie Colijns de Nole, Artus I Quellin, Willem-Ignatius Kerrickx, Jan-Pieter II van Baurscheit.... Verstilde beelden, bewogen kunst.

De Beeldenroute vertrekt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, passeert langs de Sint-Carolus Borromeuskerk en eindigt in de Sint-Andrieskerk. Groepen kunnen de tweeënhalf uur durende wandeling dagelijks reserveren (behalve zondag). Individuele bezoekers kunnen elke maandag inschrijven.

 

De gespecialiseerde gidsen van de vzw Toerismepastoraal Antwerpen (TOPA) geven u op een boeiende wijze tekst en uitleg langs de twee mooie parcours.

 

 

31-07-2006: Topstukkenroute

 

Het topstukkendecreet van de Vlaamse Gemeenschap beoogt de bescherming van het roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang. Voor deze topstukken gelden speciale beschermingsmaatregelen, conservatie- en restauratiesubsidies tot maximaal 80% van de kosten, een uitvoerreglementering en een aankoopverplichting door de Vlaamse overheid bij een eventuele weigering van de uitvoervergunning. Tot hiertoe werd reeds een lijst opgesteld van 74 kunstwerken en verzamelingen uit de 17de eeuw.

 

In de loop van de maanden augustus en september 2006 organiseert de vzw Monumentale Kerken Antwerpen - in samenwerking met de vzw Toerismepastoraal Antwerpen, de Erfgoedcel Antwerpen, en de Dienst Cultureel Erfgoed Provincie Antwerpen - dagelijks een tweeënhalf uur durende wandeling in de vijf Antwerpse monumentale kerken langs niet minder dan tweeëntwintig 17de-eeuwse schilderijen die opgenomen zijn op de lijst van het topstukkendecreet. Het gaat om topwerken van de Antwerpse grote drie - Rubens, Jordaens en Van Dyck - aangevuld met prachtwerken van kunstenaars uit hun omgeving, zoals Hendrik van Balen en Cornelis de Vos.

 

De gespecialiseerde gidsen van TOPA geven u op een boeiende wijze tekst en uitleg langs het mooie parcours gaande van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Sint-Pauluskerk, langs de Sint-Carolus Borromeuskerk, om te eindigen bij het graf van Rubens in de Sint-Jacobskerk.

 

 

06-06-2006: Start samenwerking MKA

 

Op 6 juni 2006, tijdens een druk bijgewoonde persconferentie, werd het project van de vzw Monumentale Kerken Antwerpen voorgesteld aan pers en publiek.
(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS