Beschrijving
Nederlands Franšais Deutsch English
Als er één kerk te Antwerpen is die monumentaal mag heten, dan wel de vermaarde collegiale kerk van Sint-Jacob, een kerk waar je een harmonieuze synthese aantreft van stoere gotiek in de bouwkunst en speelse barok in het 17de- en 18de-eeuwse meubilair.

Eigenlijk weet je hier niet goed waar eerst naar te kijken. Onder de indruk van zoveel pracht deed een Duits bezoeker einde 19de eeuw de uitspraak dat de Sint-Jacob als rijkste kerk van de Germaanse landen... het wel verdient om in Venetië te staan. Hoezeer de Antwerpenaren daar ook gevoelig voor zijn, zij houden de Sint-Jacob toch liever bij zich. Verdere discussie hierover in het naburige café ‘In St.-Jacob', op zichzelf ook al een bezienswaardig monument, zij het in de schaduw van de ware Sint-Jacob, want zo is er maar één.


Geschiedenis
Zoals zo vele andere Europese steden ontbreekt het Antwerpen niet aan een Sint-Jacobsheiligdom. Anno 1431 stond hier buiten de toenmalige stadswallen een gasthuis ten behoeve van pelgrims uit Noord-Europa op weg naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostella. Op het einde van de 15de eeuw kwam de bescheiden kapel van de grond: eerst doordat (...) (Meer...)
Het monument
Als parochiekerk kon Sint-Jacob - in navolging van de O.-L.-Vrouwehoofdkerk - onderdak bieden aan de altaren van een aantal kleinere ambachten en gilden zoals de turfdragers en de zijdebewerkers. De muzikanten, rondom de beklagenswaardige Job, tonen graag hun inspirerende blaas- en strijkinstrumenten. Voor sommigen beroepen kan hun (...) (Meer...)
Het erfgoed
In de Venerabelkapel wordt de kwaliteit van de barok beeldhouwkunst ten top gedreven, met de communiebank van de hand van Willem Kerrickx en Hendrik Frans Verbruggen uit 1695. De Sint-Jacobskerk is ook rijk aan grafmonumenten omdat zij in de 17de en 18de eeuw de parochiekerk van notabelen was. (Meer...)
De highlights
Van de oorspronkelijke gotische en vroeg-renaissance kunstwerken is er nog weinig te vinden. Daarvoor hebben beide beeldenstormen in 1566 en 1581 te lelijk huis gehouden. Na de calvinistische bezetting wordt de kerk in 1585 teruggegeven aan de katholieke eredienst. De heropbloei van het katholieke geloof zorgt voor een ongemeen rijk barok kunstpatrimonium met een overvloed aan marmersoorten. Dat (...) (Meer...)


(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS