Beschrijving
Nederlands Français Deutsch English
Al heeft deze beroemde jezuïetenkerk in de loop der tijden veel van haar artistiek decorum verloren, zij blijft een ware kunsttempel. De Sint-Carolus Borromeuskerk geldt als een schoolvoorbeeld van kerkelijke barokbouwkunst. Zij is ook de kerk van Rubens bij uitstek, die er niet alleen duchtig voor gepenseeld heeft, maar er evenzeer ontwerper was voor sculpturale decoraties.

Bij al deze lust voor het oog hoort ook de lust voor het oor. En die krijg je hier vocaal en instrumentaal tijdens de artiestenmis ‘s zondags om 11.30u., een mooie traditie die belangstelling geniet uit geheel Groot-Antwerpen. Daarnaast zijn er ook tal van concerten. Een aanrader is ook de uitzonderlijke rijke verzameling kantwerk, en niet te vergeten: de wondermooie toren (St.-Katelijnevest), die ons met zijn 58 m. wijst naar het hemelse... waar al deze barokvreugde haar ware inspiratie in vindt.


Geschiedenis
De bouwplannen werden opgesteld door eigen ordeleden, zoals Fr. d'Aguilon en P. Huyssens. De bouwactiviteiten namen slechts zes jaar in beslag (1615-1621). Patroonheilige was Ignatius van Loyola, stichter van de orde, wiens heiligverklaring hier uitbundig werd gevierd met fantastische optochten, kleurrijke straatdecoraties en stichtelijke toneelopvoeringen. (Meer...)
Het monument
De kerk is gebouwd, ingericht en gestoffeerd in een tijdspanne van slechts zes jaar: begonnen in 1615 en reeds gewijd in 1621. De indrukwekkende gevel is rechtstreeks geïnspireerd door die van de veertig jaar oudere moederkerk van de orde te Rome: de ‘Gesù' of Jezuskerk, opgetrokken door Giacomo della Porta. (Meer...)
Het erfgoed
Het eerste wat opvalt wanneer men een barokke jezuïetenkerk betreedt is het reusachtige hoofdaltaar. Het is uitgegroeid tot een portiekaltaar met één reusachtig beeldscherm ten aanschouwen van álle aanwezigen, ook die op de laatste rij. (Meer...)
De highlights
De kantkamer  De crypte (Meer...)


(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS