Beschrijving
Nederlands Franšais Deutsch English
Van de monumentale kerken is ‘Sint-Andries' wel de minst gekende. Toch weet deze volkse kerk zonder pretentie menig bezoeker te verrassen met enkele toppers van het Antwerpse kunstpatrimonium. Zeker voor een bezoeker met tijd heeft zij heel wat in petto. Het is hier een oase van een rustige, ongedwongen sfeer. En dat is mede te danken aan de enthousiaste ploeg vrijwilligers van het onthaal: hier bent u echt een welgekome gast!

In en rond deze kerk speelde zich het leven af van de ‘Parochie van Miserie', zoals het eertijds armoedige Sint-Andrieskwartier heette. Het is bij dit ‘kantjesvolk' dat onder meer de beroemde Vlaamse schrijver Hendrik Conscience het levenslicht zag en hier het christelijk doopwater over zich kreeg.


Geschiedenis
De grondleggers van dit bedehuis zijn de paters augustijnen in het begin van de 16de eeuw. Doch de middenbeuk was nog niet volledig af, of ze werden al door de overheid wandelen gestuurd omwille van hun sympathie voor hun protesterende ordegenoot Maarten Luther. Margaretha van Oostenrijk zag de reeds geleverde bouwprestaties liever niet verloren gaan en wenste het bouwsel als parochiekerk te (...) (Meer...)
Het erfgoed
Ongetwijfeld gaat het hoofdaltaar met de meeste aandacht lopen, maar de blikvanger bij uitstek is wel de wondermooie preekstoel, het meesterlijke ensceneringswerk van J.-B. Van Hool en J.-F. Van Geel (1821). (Meer...)
De highlights
Het beeld van de Heilige Petrus uit 1658, van de hand Artus I Quellin, is kandidaat om opgenomen te worden op de lijst van het Topstukkendecreet. (Meer...)


(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS