Restauratieprojecten
Nederlands Franšais Deutsch English
5-12-2011: restauratie glasramen

In de Sint-Jacobskerk is begin december een omvangrijke campagne gestart voor de restauratie van vijf glas-in-lood ramen  onder de algemene leiding van Aletta Rambaut. De glasramen zijn reeds allen gedemonteerd en naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel vervoerd. Het gaat om de ramen met als onderwerp de besnijdenis, de eucharistie, de presentatie, de annuntiatie en het Habsburgerraam, allemaal vroeg 17de-eeuwse glasramen van Jan de Labarre. De ontmanteling gebeurde reeds tijdens de herfst 2011 door de medewerking van glazenier Berckmans, na de voorbereidende verhuizing en beveiligingswerken door de firma Helix en de stellingbouw VanderMeulen. In 2012 zal de firma Mortelmans beginnen met de monelen en de dwarsijzers te vernieuwen waarna buitenbeglazing zal aangebracht worden.

Het einde van de werken wordt voorzien in de loop van de lente 2013.

 

 

 

1-10-2011: onderzoek schilderij Vrijkoping van de christenslaven

Sven van Dorst is voor zijn Masterthesis aan de Artesis Hogeschool bezig met een onderzoek naar de convexe schilderijen, o.a. de Vrijkoping van de christenslaven van Ignace De Roore (begin 18de eeuw, olieverf op doek, inv. PA.016.E089). Dit behelst een grondige analyse op historisch en kunst-technisch vlak.

 

15-09-2011: restauratie Christus op het Stro

Sven van Dorst, in opleiding aan de Artesis Hogeschool, restaureerde onder leiding van docente Nathalie Laquiere het schilderij Christus op het Stro van Andreas Bernardus de Quertenmont (inv. PA.016.E177). Het betreft een kopie naar het schilderij van Rubens in het KMSKA (inv.300), afkomstig uit de Sint-Augustinuskerk, nu AMUZ. Eind 2012 werd het schilderij terug in de kerk geplaatst.
(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS