'De Zeven Werken van Barmhartigheid' van Frans II Francken
Nederlands Franšais Deutsch English
Een recente aanwinst, De zeven werken van barmhartigheid (paneel, 64 x 87 cm), onderging tijdens het academiejaar 2002-2003 een grondige restauratie in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Alice van der Knokke, student van de Studio Schilderkunst van de Opleiding Conservatie/Restauratie ondernam de restauratie onder leiding van dhr. Peter Eyskens.
Het paneel is afkomstig uit de kerk van het voormalige klooster van de zusters kapucinessen in de Sint-Rochusstraat. Het is hoogstwaarschijnlijk een eigenhandig werk van Frans II Francken (1581-1642) die meerdere keren hetzelfde onderwerp uitvoerde. Het paneel in de St.-Andrieskerk kan omstreeks 1615-1620 gedateerd worden.
In de 19de eeuw werd het ingelast in het neobarokke epitaaf in wit en zwart marmer van E. Albrecht (+ 1869) en J.A. Ansiau (+ 1879). Bij de verkoop van het kapucinessenklooster in 2001 schonken de zusters het epitaaf aan de St.-Andrieskerk. Het staat nu opgesteld in de noorderdwarsbeuk.
De behandeling van het schilderij behelsde een consolidatie van het ganse verfoppervlak, een verwijdering van de verkleurde vernislaag en oude, storende retouches. Een ingrijpende retouchering van de verflaag was in de luchtpartijen nodig. In de loop van de behandeling werd duidelijk dat het stuk van een zeer hoge kwaliteit is en aldus in de kerk een nieuwe aantrekkingspool vormt. De restauratie werd volledig gesponsord door de vzw Sint-Andries 2000.
(c) 2019 MKA | vzw Monumentale Kerken Antwerpen
Groenplaats 21
2000 Antwerpen
Contact

Powered by ICOLEIS